Каталог товарів
Клієнту
Мова:
Валюта:
Тема сайту:
0973446410
Наша адреса
м. Кропивницький, р-к "Європейський", перший павільйон зі сторони Радіо (речові ряди), (№22)
Телефони
Графік роботи
  • офлайн - четверг - воскресенье, с 10 до14
  • онлайн – без выходных
E-mail
Ми в соцмережах
Перейти до контактів
0 0
Каталог
Головна
Закладки
0
Порівняти
0
Контакти

Білий вишитий одяг

Білий вишитий одяг

В українській традиційній вишивці з давніх часів виділяється п'ятірка основних кольорів білий, червоний, синій (індиго), жовтий і чорний. Вишивки можуть бути одноколірними або комбінованими.
Шиття «білим по білому» або біллю (яскраво-білими нитками) без сумніву є давньою традицією, яка властива всім українським землям, а також багатьом європейським народам. Біле шиття наразі збереглося на Полтавщині, тому існує стереотип, що біла вишивка може бути тільки полтавською. Однак, в музейних і приватних колекціях чимало артефактів, які демонструють біле шиття Полісся, Волині, Поділля, Закарпаття, Покуття, Буковини та інших країв.

В давнину вибілювали полотно, а також нитки для вишивання в петровський пост, в найдовші та найсонячніші дні в році. Але якщо полотно можна відбілити за один сезон, то біль готували три роки поспіль (інформація з Полтавщини), щоб енергетика трьох різних років увійшла в нитки, якими будуть вишивати сакральні візерунки. По суті білий колір це поєднання всіх кольорів спектра райдуги. Недарма білий називають кольором сили. Тому наші предки добре вибілювали полотно на сорочки та рушники, вибілювали будинки зовні і всередині. До цієї культури відноситься і вишивання «білим по білому».

Звичайно були нитки різних кольорів, і крім основних п'яти, перерахованих вище, було чимало барвників рослинного походження, які давали широку палітру природних вохристих, сірих, коричневих, зелених та інших кольорів. Але щоб фарбувати нитки в відварах рослин, спочатку потрібно було їх відбілити, надати їм сили світла з одного боку, і по-друге, щоб яскравіше були фарби. Землі України, де була традиція шити біллю, виділяються також багатою технологією вишивання. Адже, щоб біла вишивка відігравала різними світлотіньовими ефектами, вишивальниці застосовували поєднання прозорих і непрозорих швів. Часом на одній сорочці може бути 10-15 їх різновидів.

Зараз, коли відроджується традиційна культура, в тому числі і народна вишивка, біле шиття стає все популярнішим. Такі речі є вишуканими, стильними та універсальними, вдало поєднуються в гардеробі з сучасним одягом.

 

Рекомендовані товари
Схожі статті
Модні жіночі светри
Модні жіночі светри
Все про вишиванки
05 жовтня 2022
Вишиванки жіночі та чоловічі зі знижками до 70%!
Вишиванки жіночі та чоловічі зі знижками до 70%!
Все про вишиванки
21 листопада 2023
Подарунок дівчині. Є рішення - сучасна біжутерія
Подарунок дівчині. Є рішення - сучасна біжутерія
Все про вишиванки
30 листопада 2023
Подарунок на новий рік - ідеї подарунків!
Подарунок на новий рік - ідеї подарунків!
Все про вишиванки
26 грудня 2023