Каталог товарів
Клієнту
Мова:
Валюта:
0973446410
Наша адреса
м. Кропивницький, р-к "Європейський", перший павільйон зі сторони Радіо (речові ряди), (№31)
Телефони
Графік роботи
  • офлайн - cб, нд 10-14
  • онлайн - без вихідних
E-mail
Ми в соцмережах
Перейти до контактів
0 0
Каталог
Головна
Закладки
0
Порівняти
0
Контакти

Форма і зміст вишитого одягу (вишиванки)

Форма і зміст вишитого одягу (вишиванки)

У ХХ столітті все порушилося, пішла швидкими темпами індустріалізація, селяни переїжджали в міста. Можна такий напівжартівливий приклад навести: дівчата на Андрія ворожать і кидають черевичок через себе і через будинок. Але як треба черевичок кинути, щоб він через п'ятиповерховий будинок перелетів?

Форма залишилася, а зміст ... Начебто збереглася традиція прикрашати верхню частину рукава вишивкою, тільки вже замість сакральних мотивів маємо букетики з троянд французького походження, так звану «брокардівську вишивку», про яку Олена Пчілка писала, що «наш український стиль починає псуватися, спотворюватися і замість стародавніх візерунків ... можна побачити страшну наляпісту, якісь неможливі троянди, строкаті зуби, і все це ріже очі і робить з рукава ... шматок московського ситцю самого безглуздого смаку». Це з передмови до 4-го видання «Українських візерунків», перше видання - це 1878 рік. І професор Університету святого Володимира (нині ім.Шевченка) Григорій Павлуцький видав в 1927 році працю «Історія українського орнаменту», в якій зазначив: «Сучасне поширене вишивання червоним і чорним хрестиком до української вишивки має ніякого відношення». І цим поставив жирну крапку на дискусіях - ой, це наше або не наше? Це не традиція, це мода, яка з'явилася в ХХ столітті. де-не-де ще в кінці XIX століття. Тобто така загальноєвропейська мода. Всі орнаменти мають багаторівневу складну систему семантики, символіки. А коли ми бачимо цю пишну троянду, то це троянда і більше нічого. Що ми можемо про неї сказати? Ну, символ дівоцтва, ще якоїсь філософії трохи нагнати. А з мотивів восьмикутної зірки, в народі називається «повна штокрожа» або «квітуча троянда» - там стільки рівнів, ми про цю зірку можемо говорити з ранку до вечора!


П'ять типів українців, яких по антропології визначив Федір Вовк, є тим джерелом, з якого склався український народ в межах сучасної України, це п'ять різних цивілізацій. П'ять цивілізацій і п'ять кольорів. Так само ця п'ятірка кольорів є в системі календаря Майя, там вона співвідноситься зі сторонами світу: червоний - схід, синій - захід, білий - північ, жовтий - південь. Центр - це зелений колір, допоміжний. Як самостійний він також є у багатьох народів і у нас також в українській вишивці він присутній, колір Святого Духа, колір центру галактики і синтезу енергій природи. Червоний - початок, імпульс, ініціація, вогонь. Білий - вода, накопичення. Синій - повітря, трансформація. Жовтий - земля, результат. А зелений - центр галактики, космічний Христос, святий дух, який постійно дає нам корективи в еволюційних програмах нашого розвитку. Тобто, це підтвердження того, що ми об'єднані з цілим світом.

Якщо говорити про шаровари, то це тільки центральний або Наддніпрянський тип. Коли ми говоримо про український одяг, повинні додавати «український полтавський», «українська поліський», «український карпатський» костюм або «український, Вінницька область» якщо брати по областям, так як він буде дуже-дуже різним.

Однак у вишивці і одязі є й те, що властиво всій Україні. Що ж нас об'єднує?

1. Використання білого полотна. У нас не використовувалися кольорові тканини для натільного одягу (сорочок), а також для таких обрядових, сакральних тканин, як рушники. Якщо ми бачимо у сусідів (Московське князівство) використання кольорових тканин в одязі і в рушниках, то цей вплив традицій тюркських кочових народів, і це говорить також не на користь того, що народ є якимось братом нам.

2. Пошана білої вишивки. Тобто вишивання білим по білому - наша давня традиція, в якій простежується культ Батька-творця, який є в образі білого світла, сонця, вогню і, звичайно, в білому кольорі. Тому наші предки білили хати зовні і всередині (не тільки глинобитні, але навіть і дерев'яні) і вибілювали полотно - конопляне і льняне, для сорочок і рушників та вишивали білим по білому. Для того щоб шити білизну вибіленими лляними нитками, недостатньо було за один сезон відбілити ці нитки. Три роки поспіль треба було їх вибілювати, щоб потім вони отримали особливі енергетичні властивості. І тоді сакральний візерунок, вишитий цими нитками з молитвою, з піснею, набуває колосальне значення. Це також говорить про те, що вишивка несе не тільки декоративну функцію.