Каталог товарів
Клієнту
Мова:
Валюта:
Тема сайту:
0973446410
Наша адреса
м. Кропивницький, р-к "Європейський", перший павільйон зі сторони Радіо (речові ряди), (№22)
Телефони
Графік роботи
  • Offline - Wednesday - Sunday, from 10 a.m. to 2 p.m
  • Online - without days off
E-mail
Ми в соцмережах
Перейти до контактів
0 0
Каталог
Головна
Закладки
0
Порівняти
0
Контакти

Один з 12 основних символів української вишиванок - ромб

Один з 12 основних символів української вишиванок - ромб

Один з 12 основних символів української вишиванок - ромб

Архаїчний знак плодючості

Ромб є одним з основних символів українських вишиванок. У народному розумінні цей архаїчний знак пов'язують із плодючістю людини і землі. Основою розшифрування значення символу є чоловіче та жіноче начало, а сам ромб складається з двох трикутників.

Роль жінки у символі ромба

Цікаво, що в праукраїнському розумінні три кути ромба тримає жінка, як три кути оселі, а лише четвертий кут належить чоловіку. Це символізує цілісність та взаємодію різних начал.

Ромб як символ землеробства

Ромб, також відомий як Трипільський квадрат, є образом борони - інструмента, що готує землю до засіву. Він має широке значення для наших предків, означаючи достаток і добробут. Такий символ, із крапкою посередині, представляє засіяне поле.

Плодючість та оберіг

На українській вишивці часто зустрічається ромб з гачками або "жаба". Цей символ символізує плодючість, пов'язану з небесною вологою і життям. Ромбоподібні узори вишивали на весільних рушниках та на весільному одязі молодої. Вона мала носити вишите з ромбами вбрання аж до народження дитини, оскільки цей символ слугував сильним оберегом.