Каталог товарів
Клієнту
Мова:
Валюта:
Тема сайту:
0973446410
Наша адреса
м. Кропивницький, р-к "Європейський", перший павільйон зі сторони Радіо (речові ряди), (№31)
Телефони
Графік роботи
  • офлайн - cб, нд 10-14
  • онлайн - без вихідних
E-mail
Ми в соцмережах
Перейти до контактів
0 0
Каталог
Головна
Закладки
0
Порівняти
0
Контакти

Кожен етнос відрізняють чотири ознаки

Кожен етнос відрізняють чотири ознаки

Каждый этнос отличают четыре признака: язык, костюм, пища (национальная кухня) и жилье, которое тоже имеет свой национальный колорит.

Одежда несет большую смысловую нагрузку. Прежде всего это сигнальная функция - кто перед нами: это девушка, невеста, замужняя женщина или женщина в возрасте? Наряд несет также колоссальную сакральную нагрузку: когда мы надеваем определенную рубашку, то это маркер не только внешний - для наших глаз, это и маркер на тонком, духовном, трансцендентном уровне для включения определенных комплексов энергий. Например, если беременная женщина одевает определенную рубашку, у нее, как пчелы возле улья, роится целый сонм тонких энергий, то, что мы можем назвать в церковной традиции ангелами, а в народной традиции эти ангелы изображаются тоже крылатыми, только в виде птиц. Эти тонкие энергии, сущности окружающих энергетическое поле женщины, которая носит ребенка, и, соответственно, предохраняют плод и лоно. А когда женщина уже родила ребенка, она эту рубашку с себя снимала и клала в сундук к следующей беременности, она не надевала ее просто так.

Візерунки, які прикрашають одяг, відрізняються за статтю, множимо на чотири пори року - і бачимо цілий океан інформації, яку навіть фахівці іноді прочитати не можуть. Різні території мають специфічну, неповторну та унікальну енергетику. І саме ця земля, саме ці енергії земні, диктують тому етносу, який мешкає на ній ті специфічні коди, ключі, які з'єднують небо та землю. По суті вся вишивка чи ткацтво – це не декор, а коди та ключі, які дозволяють нам відкривати небесну браму, допомагають співпрацювати небу та землі.


Люди знали цю давню космічну мову, існує першоджерело, і вона єдина. Коли ми починаємо аналізувати орнаментику, символи та знаки, то не можемо сказати, що якийсь орнамент створили типові гуцули, і тут історія суто Гуцульщини. Ні, такі ж орнаменти з таким же набором структурних елементів є в досить віддалених частинах світу. Але колорит гуцульської вишивки – справді унікальний та неповторний, бо Карпати дають саме такий комплекс енергій, саме з таким колоритом.

українська вишивка

Україна розділена по Дніпру, наче хребтом, на дві частини – лівобережну та правобережну. Ми знаємо у духовно-езотеричній традиції праву сторону - янську, чоловічу - і ліву сторону іньську, тобто жіночу. З Дніпром та України - так само. Правобережна Україна – це домінанта янських енергій, в орнаментах переважає геометричний орнамент. А Лівобережжя – це іньський полюс, мінусовий аспект, тут у сорочках чоловічих та жіночих геометричні орнаменти, але ми бачимо, особливо у рушниках, дуже багато рослинних орнаментів.

У ХХ столітті все більше і більше почав поширюватися рослинний орнамент, цьому посприяла технологія, яка прийшла до нас із Західної Європи та з Азії – це хрестик та гладь. Так склалося, що з тієї багатої технологічної спадщини, понад 250 вишитих швів, на сьогодні маємо в основному два – хрестик та гладь.


Хрестик та гладь прийшли до нас лише у ХХ столітті! До цього кожен регіон вишивав свої орнаменти своїми техніками. Звичайно, є техніки та шви, які поширені майже по всій Україні. Як правило, це найдавніші зразки орнаментів, які відтворюють тканини візерунки: це нанизування, заволак, ні... Поділля, Полісся, весь Карпатський регіон знає цю техніку. Південно-східна частина заселилася набагато пізніше – це XVII ст. Це дике поле, по якому кочові народи рухалися то в один, то в інший бік, це міграційні потоки Великим шовковим шляхом з Європи до Азії, із заходу на схід, а також великі міграції траєкторією північ-південь, з варяг у греки. Чому Україна має таку багату та цікаву культуру? З одного боку, тому що це землеробська країна, а з іншого – через своє геополітичне становище на перехресті основних міграційних потоків. Ми говоримо про індоєвроп, оскільки Великим шовковим шляхом кілька тисяч років рухалися каравани, які привозили на землі України шовку, золото-срібні нитки, зразки шовкових, парчових тканин. Тому українська вишивка дуже багата, дуже цікава, різноманітна, і кожен регіон має свою «обличчя». Одяг – це візитна картка, і ніхто не намагався скопіювати чуже. Якщо воно й привносить звідки, це робилося поступово і асимілювалося, пропускалося через ментальність, душу, і тоді вже укорінялося, виробивши певну традицію.